Одложен завршни испит из математике - Шта рећи?

Полагање теста из математике у оквиру завршног испита које је било заказано за данас у 9 часова одложено је за четвртак, 20. јун 2019. године. Ученици ће тест полагати од 9 до 11 часова.

Термин одржавања комбинованог теста неће се мењати и испит ће бити одржан у складу са Календаром активности за спровођење завршног испита за школску 2018/2019. годину, односно, у среду, 19. јуна 2019. године.

Све остале активности у вези са уписом ученика у средње школе настављају се по утврђеном Календару.

Преузето са сајта министарства просвете:

http://www.mpn.gov.rs/polaganje-testa-iz-matematike-u-okviru-zavrsnog-ispita-odlozeno-za-cetvrtak-20-jun/

Шта рећи?

Видим два проблема.

Први проблем је то што систем ПОНОВО није у стању да организује завршни испит.

Други проблем је што су родитељи спремни да свом детету набаве решења завршног испита, мислећи да му чине услугу. Да ли то значи да ћемо сутра имати докторе који нам уместо зуба изваде бубрег.

Вреди размислити који од ових проблема је узрок, а који последица.

Савет родитељима:

Информишите се на релевантним местима – сајту министарства просвете и код разредног старешине вашег детета и директора школе, они су једини ОДГОВОРНИ за информације које дају.

Савет ученицима:

Децо покушајте да схватите да се ништа није променило, ви и даље треба да полажете завршни испит. Он је одложен, не вашом кривицом. Понављајте то што сте научили и покушајте да урадите најбоље што знате. Немојте себи да градите лажни алиби због овога што се десило.

Покушајте да будете бољи од нас, када будете у ситуацији да одлучујете и организујете. Нека вам то буде животни циљ, а ми одрасли се свим силама трудимо да вам то буде лако достижно, што нам не служи начаст.

Свака добра,

Илија Рајак,

Школа Рајак